Καλωσόρισμα Ο Σύλλογος Το Διοικητικό Συμβούλιο Τα Ιδρυτικά Μέλη Επικοινωνία  
 
Τα Νέα μας
Εκθέσεις
Εκδηλώσεις
Τα Φουρνιάδεια
Πολιτιστικές βραδιές
Εκδρομές του Συλλόγου
Το Blog του Συλλόγου
Η Τροιζήνα σήμερα
Πώς θα έρθετε στην Τροιζήνα
Τα Μοναστήρια της Τροιζήνας
Οι Εκκλησίες της Τροιζήνας
Ο Ναός της Παναγίας της Επισκοπής
Τοποθεσία - Χλωρίδα - Πανίδα
Η νεότερη διαδρομή της Τροιζήνας
Η Γ' Εθνοσυνέλευση το 1827
Η μυθολογία της Τροιζήνας
Η ιστορία της Τροιζήνας
Οι αρχαιότητες της Τροιζήνας
Το Διαβολογέφυρο
Φωτογραφίες
Google map
Βιντεοπαρουσίαση
Χρήσιμα τηλέφωνα
 
Παράγοντες & Φορείς που
συμπαραστέκονται στην προσπάθειά μας
 
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος
"Ο ΘΗΣΕΑΣ"
 
 
Για τη δημιουργία της ιστοσελίδας
συνεργαστήκαμε με το
http://troizina.blogspot.com
 
Πολλά από τα στοιχεία της ιστοσελίδας
προέρχονται από το
http://www.koutouzis.gr/

Η Τροιζήνα σήμερα

 
Μια επίσκεψη στην Τροιζήνα είναι κυρίως ένα ταξίδι στην ίδια την μνήμη μας.
Πάνω σε έναν λόφο που δεσπόζει πάνω από ένα κοιμισμένο θαλάσσιο στενό
και μια πεδιάδα όπου βλέπεις να αστράφτουν εδώ και εκεί τα μάρμαρα
από κάποιες πλαγιασμένες μέσα στα χόρτα Κολώνες
"Jacques Lacarriere"

Η Τροιζήνα είναι ένα από τα πιο ιστορικά και παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας και κάθε γωνία της έχει να σου διηγηθεί ιστορίες από τα αρχαία χρόνια έως και τα χρόνια της πρόσφατης ιστορίας. Υπήρξε ο τόπος που έγινε η Γ' Εθνοσυνέλευση των ελεύθερων περιοχών της Ελλάδος το 1827 και αποτελεί γενέτειρα (1796) του αγωνιστή της Επανάστασης και μετέπειτα Πρωθυπουργού (1849-1854) Αντωνίου Κριεζή.

Η σύζυγος του Θησέα, Φαίδρα, είπε την Τροιζήνα "προνώπιον" που σημαίνει εξώστης, εξέδρα, μπαλκόνι.

Highslide JSΚαταπράσινη, στη βορειοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου σκαρφαλωμένη στους πρόποδες των Αδέρων, ατενίζει τον κάμπο της Τροιζηνίας, τη χερσόνησο των Μεθάνων και τον Αργοσαρωνικό κόλπο.

H παλαιότερη ονομασία της Τροιζήνας ήταν "Δαμαλάς", ενώ κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Φορβάντιο.

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει η Εκκλησία του Αγίου Λεωνίδη και πιο πάνω ο ενοριακός Ναός του Αγίου Νικολάου. Πάνω από το χωριό δεσπόζει η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίουκαι η Ιερά Μονή της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου. Διακόσια μέτρα μετά το Μοναστήρι της Κεχαριτωμένης, ο δρόμος έχει πινακίδα που μας οδηγεί στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, κτίσμα του 1870, από το οποίο ξεκινά καλό μονοπάτι που μετά από 700 περίπου μέτρα μας οδηγεί στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, μέσα σε ένα πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Από την πλατεία του χωριού ξεκινά το ταξίδι στο χρόνο για τις Αρχαιότητες της Αρχαίας Τροιζήνας και το γραφικό Διαβολογέφυρο, που είναι μια χαράδρα με άγρια ομορφιά και πλούσια βλάστηση γεμάτη από πικροδάφνες, αιωνόβια δέντρα και πλατάνια. Στο βάθος της τρέχει ένα μικρό ποτάμι, το οποίο κατεβαίνει από τα βουνά δημιουργώντας σε ορισμένα σημεία του μικρές λίμνες, ανάμεσα από τεράστια βράχια.

Επίσης, από την Τροιζήνα θα μπορούσε να κατευθυνθεί κανείς οδικά και προς τη σχεδόν ακατοίκητη οροσειρά των Αδερών η οποία υπόσχεται μοναδικές διαδρομές και μια εξαιρετική θέα προς το Σαρωνικό.

Βορειοδυτικά του χωριού της Τροιζήνας, βρίσκονται οι πιο σημαντικές αρχαιότητες της περιοχής της Τροιζηνίας. Από αυτές σημειώνονται εδώ τα εξαίρετα και ασφαλή τείχη της, από τα οποία σώζονται μόνο κάποια τμήματά τους, διάσπαρτα στους αγρούς, οι δυο τετράγωνοι πύργοι τους, ο Ναός της Κατασκοπείας Αφροδίτης στη θέση των ερειπίων της χριστιανικής παλαιάς Επισκοπής, το Ιερό του Ιππολύτου, το Ασκληπιείο, η Αγορά, το Ιερό του Λυτηρίου Πανός, ο τάφος του Πιτθέα, και οι χώροι λατρείας της Αθηνάς, του Ποσειδώνα και της Δήμητρας.

Η Κοινότητα της Τροιζήνας αποτελείται από 2 οικισμούς, την Τροιζήνα και τον Αγιο Γεώργιο, που έχουν περίπου 800 κατοίκους και υπάγεται στο Δήμο Τροιζηνίας, με έδρα το Γαλατά.

Έχει 2 δημοτικά σχολεία, ένα τριθέσιο στην Τροιζήνα και ένα μονοθέσιο στον Αγ. Γεώργιο και ένα νηπιαγωγείο.

Στην Τροιζήνα βρίσκεται και το κτήριο πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Τροιζήνας όπου στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Τροιζήνας - Μεθάνων.

Στην Τροιζήνα υπάρχει η ποδοσφαιρική ομάδα «Θησεύς», που αγωνίζεται στην Β' κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αργολίδος.

Highslide JSΣτην πλατεία του χωριού υπάρχουν δυο καφενεία-ταβέρνες, φούρνος, μανάβικο-παντοπωλείο, κρεοπωλείο και 2 ψιλικατζίδικα, ενώ στο δρόμο για τις αρχαιότητες βρίσκεται το εργαστήριο κεραμικής τέχνης του Νίκου.

Η Τροιζήνα είναι ένας ιδανικός τόπος για ξεκούραση και ηρεμία. Όσοι αγαπούν την φύση μπορούν να τη χαρούν μέσα από διάφορες δραστηριότητες, πεζοπορία, ποδήλατο, να "εξερευνήσουν" τα γύρω βουνά, το φαράγγι στο Διαβολογέφυρο και να κάνουν μπάνιο στις μικρές λίμνες του φαραγγιού.

Οι κάτοικοι κυρίως ασχολούνται με την γεωργία, καλλιεργώντας έναν μεγάλο κάμπο με ελιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, ανθοκομικά και κηπευτικά.

Highslide JS      Highslide JS      Highslide JS      Highslide JS

Μια βόλτα στα σοκάκια της Τροιζήνας


Δρώμενα στην Τροιζήνα


Κατά τη διάρκεια της χρονιάς γίνεται λιτάνευση της εικόνας κάθε εορτάζοντος Αγίου, καθώς και το πανηγύρι του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, η νυκτερινή περιφορά του Επιταφίου την Μ.Παρασκευή και παραδοσιακά εορτάζεται η Ανάσταση του Κυρίου.

Τα πολιτιστικά δρώμενα γίνονται από τον πολιτιστικό Σύλλογο της Τροιζήνας, τον Δήμο και την Νομαρχία.

Με λαμπρότητα εορτάζονται η επέτειος της Γ' Εθνικής Εθνοσυνεύλευσης και τα "Φουρνιάδεια".