Καλωσόρισμα Ο Σύλλογος Το Διοικητικό Συμβούλιο Τα Ιδρυτικά Μέλη Επικοινωνία  
 
Τα Νέα μας
Εκθέσεις
Εκδηλώσεις
Τα Φουρνιάδεια
Πολιτιστικές βραδιές
Εκδρομές του Συλλόγου
Το Blog του Συλλόγου
Η Τροιζήνα σήμερα
Πώς θα έρθετε στην Τροιζήνα
Τα Μοναστήρια της Τροιζήνας
Οι Εκκλησίες της Τροιζήνας
Ο Ναός της Παναγίας της Επισκοπής
Τοποθεσία - Χλωρίδα - Πανίδα
Η νεότερη διαδρομή της Τροιζήνας
Η Γ' Εθνοσυνέλευση το 1827
Η μυθολογία της Τροιζήνας
Η ιστορία της Τροιζήνας
Οι αρχαιότητες της Τροιζήνας
Το Διαβολογέφυρο
Φωτογραφίες
Google map
Βιντεοπαρουσίαση
Χρήσιμα τηλέφωνα
 
Παράγοντες & Φορείς που
συμπαραστέκονται στην προσπάθειά μας
 
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος
"Ο ΘΗΣΕΑΣ"
 
 
Για τη δημιουργία της ιστοσελίδας
συνεργαστήκαμε με το
http://troizina.blogspot.com
 
Πολλά από τα στοιχεία της ιστοσελίδας
προέρχονται από το
http://www.koutouzis.gr/

Ρωμαϊκή εποχή και Ενετοκρατία

Από το 145 π.Χ. μέχρι τα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα η Τροιζήνα ήταν υπό την κατοχή των Ρωμαίων. Επειδή η περιοχή είχε μείνει έξω από το "Αργολικό Κοινό", που είχε έδρα το 'Αργος και δεν πολέμησε τους Ρωμαίους, μπόρεσε να κάνει συνθήκη με τη Ρώμη, γεγονός που απέτρεψε τις καταστροφές. Φαίνεται μάλιστα να την επισκέφθηκε ο αυτοκράτορας Αδριανός, με εντολή του οποίου έγινε ανακατασκευή των δρόμων προς την Τροιζήνα, το 61 μ.Χ.

Στην περίοδο αυτή η Τροιζήνα διέθετε αγορά, στάδιο, ιερά, ναούς και περικαλλή μνημεία. Μόνο το Ασκληπιείο της, περίφημο στα 300 π.Χ., είχε παρακμάσει πια, λόγω της ανάπτυξης του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.

Διέθετε πλούσια σειρά νομισμάτων, από την εποχή του Κόμμοδου ως την εποχή του Φίλιππου του Άραβα 244-249 μ.Χ. Μετά επεκράτησαν τα βυζαντινά, αυτοκρατορικά νομίσματα, και κατά τη Φραγκοκρατία ο βαρώνος Μαρτίνος Ζαχαρίας είχε "κόψει" δικά του.

Τα χρόνια 395-396 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Αρκαδίου, οι Γότθοι με επικεφαλής τον Αλάριχο την λεηλάτησαν ολοσχερώς. Ένας σεισμός που έγινε λίγο αργότερα ήρθε να ολοκληρώσει την καταστροφή. Ωστόσο, ανασκαφές που έγιναν στην Τροιζήνα με την εποπτεία της αρχαιολόγου κας Μίχαλου, έφεραν στο φως, στην Επισκοπή, θεμέλια αρχαίου ναού και επί αυτών θεμέλια μεγάλου βυζαντινού ναού με δάπεδο από μωσαϊκά ψηφιδωτά σε καλή κατάσταση.

Ανατολικά της αρχαίας Τροιζήνας, χτίστηκε σιγά-σιγά ο Δαμαλάς. Το όνομα αυτό το έδωσε ο Λέων ο Σοφός το 885 μ.Χ. από κάποιον Δαμαλά, εύπορο αξιωματικό του Ρωμαϊκού Στρατού, που είχε στην κατοχή του μεγάλες εκτάσεις γης στην περιοχή.

Το 888 μ.Χ. έγινε έδρα της Επισκοπής και υπαγόταν στην Μητρόπολη Κορινθίας και ο Μητροπολίτης είχε τον τίτλο Επίσκοπος Δαμαλών και Πεδιάδος. Στην Επισκοπή υπαγόταν μέχρι το 1825 και αυτό αποδεικνύεται από δύο έγγραφα προς τους προεστούς της Ύδρας του 1812, τα οποία είχαν υπογραφή του επισκόπου Δαμαλών Ιωνά.

Τα ερείπια του ναού της Επισκοπής σώζονται σήμερα πλάι στο ιερό του Ιππόλυτου. Ο αρχικός ναός ανήκει στον 11 αιώνα, είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, σύνθετος τετρακιόνιος και κτισμένος πάνω σε παλαιότερο τετρακιόνιο.

To 968 μ.Χ. επισκέφθηκε την Τροιζηνία, ο Όσιος Νίκων, εκ Πόντου, και επί δύο μήνες δίδαξε το Χριστιανισμό.

Κατά τη Φραγκοκρατία, 1204-1484, η Τροιζήνα ονομαζόταν Νταμαλέτ ή Ελαμάλα και την εποχή του πάπα Ιννοκέντιου του Γ (1240, περίοδος Ιεράς Εξέτασης) έγινε έδρα του Λατίνου επισκόπου. Η επισκοπή αυτή διατηρήθηκε μέχρι την κατάληψη του Δαμαλά από τους Τούρκους.

Τον 13ο αιώνα Επίσκοπος Δαμαλών - των Ορθοδόξων - ήταν ο Χρυσόστομος. Διοικητικά, ολόκληρη η περιοχή της Τροιζηνίας υπαγόταν στον ηγεμόνα της Αχαΐας πρίγκιπα Γουλιέλμο και κατόπιν η εξουσία περιήλθε στο Γοδεφρείδο Βιλλαρδουίνο.

Το 1212, όμως, η περιοχή περιήλθε στην κυριότητα του δουκάτου των Αθηνών, με ηγεμόνα τον Όθωνα Δελαρός, γιο Βουργούνδιου ευπατρίδη. Σαν ηγεμόνας της αναφέρεται και ο βαρόνος Μαρτίνος Ζαχαρίας 1307-1329 στη συνέχεια ακολούθησε η Ενετοκρατία 1484 -1715.

Αναδημοσίευση από: www.koutouzis.gr/trizina-allaxronia