Καλωσόρισμα Ο Σύλλογος Το Διοικητικό Συμβούλιο Τα Ιδρυτικά Μέλη Επικοινωνία  
 
Τα Νέα μας
Εκθέσεις
Εκδηλώσεις
Τα Φουρνιάδεια
Πολιτιστικές βραδιές
Εκδρομές του Συλλόγου
Το Blog του Συλλόγου
Η Τροιζήνα σήμερα
Πώς θα έρθετε στην Τροιζήνα
Τα Μοναστήρια της Τροιζήνας
Οι Εκκλησίες της Τροιζήνας
Ο Ναός της Παναγίας της Επισκοπής
Τοποθεσία - Χλωρίδα - Πανίδα
Η νεότερη διαδρομή της Τροιζήνας
Η Γ' Εθνοσυνέλευση το 1827
Η μυθολογία της Τροιζήνας
Η ιστορία της Τροιζήνας
Οι αρχαιότητες της Τροιζήνας
Το Διαβολογέφυρο
Φωτογραφίες
Google map
Βιντεοπαρουσίαση
Χρήσιμα τηλέφωνα
 
Παράγοντες & Φορείς που
συμπαραστέκονται στην προσπάθειά μας
 
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος
"Ο ΘΗΣΕΑΣ"
 
 
Για τη δημιουργία της ιστοσελίδας
συνεργαστήκαμε με το
http://troizina.blogspot.com
 
Πολλά από τα στοιχεία της ιστοσελίδας
προέρχονται από το
http://www.koutouzis.gr/

Τοποθεσία

 
Highslide JS Η Τροιζήνα είναι ένα καταπράσινο χωριουδάκι στη βορειοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Αδέρων, περιτριγυρισμένο από λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, ελιές, πολύ πράσινο και καταλήγει στο Βίδι, που βρίσκεται στον κόλπο του Πόρου.

Δεξιά, σε απόσταση 10 χλμ. περίπου, βρίσκεται ο Γαλατάς με απέναντι τον κοσμοπολίτικο Πόρο. Συνεχίζοντας το δρόμο, φθάνουμε στο περίφημο Λεμονοδάσος και στην παραλία της Αλυκής, που μπορείτε να κολυμπήσετε, όλα στο Σαρωνικό κόλπο.

Αριστερά σε 15 χλμ. περίπου, η λουτρόπολις των Μεθάνων - και αυτή στο Σαρωνικό κόλπο - και το Βαθύ, ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι στον κόλπο της Επιδαύρου με παραλία για να κολυμπήσετε και όμορφες ψαροταβέρνες.

Επίσης αριστερά, στο δρόμο για την Αθήνα, λίγα μόλις χιλιόμετρα μετά την Τροιζήνα, βρίσκεται η πολύ ωραία παραλία της Ψήφτας, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε, και στη συνέχεια η παραλία της Καλλονής, στον κόλπο της Επιδαύρου.

Χλωρίδα - Πανίδα

Στη Ψήφτα υπάρχει και ο υδροβιότοπος της λιμνοθάλασσας της Ψήφτας, που αποτελεί καταφύγιο για πολλά ήδη πουλιών και έχει τεράστια σημασία για τα μεταναστευτικά πουλιά, σαν σταθμός ξεκούρασης και ανεφοδιασμού.

Ιδιαίτερα την άνοιξη, όπου τα μεταναστευτικά πουλιά καταφθάνουν εξαντλημένα από την πτήση τους πάνω από την άγονη έρημο και τη Μεσόγειο θάλασσα, η ύπαρξη ενός τέτοιου υγροτόπου είναι σωτήρια για την επιβίωση τους. Τα πουλιά, τρυγώνια, ορτύκια, τσίχλες, μπεκάτσες, μελισσουργοί, συκοφάγοι και άλλα, βρίσκουν τροφή και ασφαλή χώρο να κουρνιάσουν.

Πρόκειται για μια ρηχή λιμνοθάλασσα με πλούσιους καλαμιώνες και βάλτους, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει ημιορεινά φαράγγια με ρέματα και πυκνή βλάστηση. Συνήθως το χειμώνα πλημμυρίζει, ενώ το καλοκαίρι η υδατική επιφάνεια κατεβαίνει.

Επίσης, αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για διαχειμάζοντα πουλιά, κυρίως κύκνους, ερωδιούς και πάπιες. Σε περιπτώσεις βαρυχειμωνιάς οι αριθμοί των πουλιών αυξάνονται καθώς και η ποικιλία των ειδών. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αριθμοί διαφόρων ερωδιών όλο το καλοκαίρι, φτάνουν τουλάχιστον τους πενταπλάσιους συγκριτικά με παλαιότερα.

Σύμφωνα με μελέτες ειδικών ορνιθολόγων έχει εκτιμηθεί ότι 89 είδη πουλιών από 34 διαφορετικές οικογένειες μεταναστεύουν ή διαχειμάζουν σε αυτόν τον τόσο σημαντικό υδροβιότοπο.

Έτσι σήμερα ο υγρότοπος της Ψήφτας αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, καθώς έχει κατορθώσει να αναδειχθεί διατηρώντας ταυτόχρονα αναλλοίωτη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και μοναδικότητά του.

Στην περιοχή της Τροιζήνας, υπάρχουν λαγοί, αγριοκούνελα, ασβοί, ποντίκια, σκαντζόχοιροι, χελώνες, ποντίκια και νυφίτσες. Στο Όρος Αδέρες υπάρχουν αλεπούδες και μερικοί λύκοι. Από ερπετά δενδρογαλιά, (δραγκωλιά), αστρίτης, σαΐτα, σπανίως οχιά και συχνά βρίσκει κανείς σαύρες.

Από πτηνά υπάρχουν κοράκια, χελιδόνια, πετροχελίδονα, σπουργίτια, κουκουβάγιες, γκιώνιοι, μπούφοι, θαλασσοπούλια, αγροοπερίστερα, σουσουράδες, κεφάλες, κοτσίφια, κοκκινολέμηδες, καρακάξες και διάφορα ωδικά όπως σπίνοι, καρδερίνες και φλώροι.

Στην Τροιζήνα υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις από λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, ελιές και καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά.

Επίσης υπάρχουν πολλά θερμοκήπια με κάθε είδους καλλιεργήσιμα λουλούδια, αλλά κυρίως γαρύφαλλα.

Αξιοσημείωτο είναι το πλήθος από τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν στην περιοχή, τα κυκλάμινα και οι παπαρούνες. Το σκηνικό συμπληρώνουν πεύκα, κυπαρίσσια, θυμάρι, σχίνα και θάμνοι.

 

Highslide JS      Highslide JS      Highslide JS      Highslide JS