Καλωσόρισμα Ο Σύλλογος Το Διοικητικό Συμβούλιο Τα Ιδρυτικά Μέλη Επικοινωνία  
 
Τα Νέα μας
Εκθέσεις
Εκδηλώσεις
Τα Φουρνιάδεια
Πολιτιστικές βραδιές
Εκδρομές του Συλλόγου
Το Blog του Συλλόγου
Η Τροιζήνα σήμερα
Πώς θα έρθετε στην Τροιζήνα
Τα Μοναστήρια της Τροιζήνας
Οι Εκκλησίες της Τροιζήνας
Ο Ναός της Παναγίας της Επισκοπής
Τοποθεσία - Χλωρίδα - Πανίδα
Η νεότερη διαδρομή της Τροιζήνας
Η Γ' Εθνοσυνέλευση το 1827
Η μυθολογία της Τροιζήνας
Η ιστορία της Τροιζήνας
Οι αρχαιότητες της Τροιζήνας
Το Διαβολογέφυρο
Φωτογραφίες
Google map
Βιντεοπαρουσίαση
Χρήσιμα τηλέφωνα
 
Παράγοντες & Φορείς που
συμπαραστέκονται στην προσπάθειά μας
 
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος
"Ο ΘΗΣΕΑΣ"
 
 
Για τη δημιουργία της ιστοσελίδας
συνεργαστήκαμε με το
http://troizina.blogspot.com
 
Πολλά από τα στοιχεία της ιστοσελίδας
προέρχονται από το
http://www.koutouzis.gr/

Αρχαία ιστορία

Οι Τροιζήνιοι έλαβαν μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο, όπως αναφέρεται στην Ομήρου Ηλιάδα (στ. 559-568 στη β' ραψωδία στον περίφημο "Νηών Κατάλογο").

Στο λιμάνι Πώγωνα συγκεντρώθηκε ο Ελληνικός Στόλος, πριν τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στην οποία οι Τροιζήνιοι συμμετείχαν με επτά πλοία.

Με το ψήφισμα του Θεμιστοκλή οι Αθηναίοι μετέφεραν τα παιδιά και τις γυναίκες τους στην Τροιζήνα για ασφάλεια. Οι Τροιζήνιοι αποφάσισαν να τους τρέφουν με δαπάνη του Δημοσίου, να δίνουν στον καθένα 2 οβολούς, να επιτρέπεται στα παιδιά να κόβουν φρούτα από παντού και να πληρώνουν μισθούς σε δασκάλους για την εκπαίδευση.

Στην Τροιζήνα βρέθηκε το 1932 από τον αγρότη Ανάργυρο Τιτίρη μαρμάρινη πλάκα με το ψήφισμα του Θεμιστοκλέους σχετικά με την εκκένωση της πόλης των Αθηνών. Η πλάκα αυτή διασώθηκε από τον φιλάρχαιο καθηγητή Γαλλικών στο Γυμνάσιο του Πόρου, Χρήστου Φουρνιάδη τον Ιούνιο του 1960 μαζί με άλλες αρχαιότητες που είχαν μαζέψει στα σπίτια τους χωρικοί της Τροιζήνας.

Το 480 π.Χ. έστειλαν οι Τροιζήνιοι πέντε πλοία στο Αρτεμίσιο και στη συνέχεια έλαβαν μέρος μαζί με άλλους Πελοποννήσιου στην οχύρωση του Ισθμού.

Το 413 π.Χ. οι Τροιζήνιοι, παίρνουν μέρος στον Πελοποννησιακό πόλεμο, με 10 πλοία, μαζί με τους Επιδαύριους, τους Ερμιονείς και τους Μεγαρείς.

Ο πόλεμος συνεχίστηκε μέχρι το 404 π.Χ. Νικήθηκαν οι Αθηναίοι, εγκατέλειψαν ότι είχαν κατακτήσει και η Τροιζήνα άρχισε να ορθώνεται και πάλι από τα ερείπιά της.

Αργότερα, το 394 π.Χ. όταν οι Κορίνθιοι επιτέθηκαν στους Σπαρτιάτες, οι Τροιζήνιοι τους βοήθησαν με 3.000 οπλίτες, μαζί με τους Επιδαύριους, τους Ερμιονείς και τους Ειλεείς.

Το 377 π.Χ. η Αθήνα κάνει συμφωνία ειρήνης με τη Σπάρτη, αλλά η Τροιζήνα παραμένει σύμμαχος των Σπαρτιατών μέχρι τη μάχη των Λεύκτρων, οπότε της επιτίθεται ο Επαμεινώνδας.

Το 373 π.Χ. οι Τροιζήνιοι βοηθούν τους Σπαρτιάτες να επιτεθούν κατά των Αθηναίων, διότι οι τελευταίοι θέλησαν να εμποδίσουν τον αποκλεισμό της Κέρκυρας που επιχείρησε η Σπάρτη.

Το 369 π.Χ. η Τροιζήνα συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Επαμεινώνδα. Τα στρατεύματα του Επαμεινώνδα λεηλάτησαν την ύπαιθρο της Τροιζήνας και της Επιδαύρου, αλλά δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τις πόλεις, γιατί φυλάσσονταν ισχυρά.

Το 365 έκλεισαν συμφωνία ειρήνης με τη Θήβα και μετά τη μάχη της Χαιρώνειας, ένας μακεδονίζων Αθηναίος, ο Αθηνογένης, που απόκτησε πολιτικά δικαιώματα στην Τροιζήνα, γίνεται "άρχων" της πόλης και δημιουργεί ένα είδος τυραννίας για μικρό διάστημα.

Το 293 π.Χ. ο Δημήτριος ενισχύει τους ολιγαρχικούς και βάζει φρουρά στην Τροιζήνα, που την διατηρεί και ο γιος του Αντίγονος Γονατάς.

Το 287 π.Χ. οι Τροιζήνιοι βοήθησαν το Δημήτριο στην εκστρατεία του στην Μ. Ασία.

Το 280 π.Χ. όταν ο Αντίγονος εκστρατεύει στην Μ. Ασία, ο βασιλιάς της Σπάρτης Κλεώνυμος, καταλαμβάνει την Τροιζήνα, και διώχνει τη Μακεδονική φρουρά. Οι Μακεδόνες επανέρχονται.και αποχωρούν το 243 π.Χ..

Οταν ο Άρατος ο Σικυώνιος ήταν επικεφαλής της Αχαϊκής συμπολιτείας η Τροιζήνα προσχώρησε σ' αυτήν. Αυτό κράτησε 15 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, Τροιζήνιοι και Καλαβροί, πολέμησαν με τον Άρατο το Σικυώνιο, για την κατάληψη του Ακροκορίνθου.

Το 227 π.Χ. ο βασιλιάς της Σπάρτης, Κλεομένης νίκησε τον Άρατο, και κατέλαβε πολλές πόλεις. Έτσι το 225 π.Χ. οι Τροιζήνιοι προσχώρησαν στον Κλεομένη. Όταν το 223 π.Χ. ο Κλεομένης έκανε νέα επίθεση κατά του Άρατου, ο τελευταίος με τη βοήθεια του Αντίγονου και των 30.000 ανδρών του, νίκησε την άνοιξη του 222 π.χ. τον Κλεομένη και διέλυσε τη δύναμή του ολοσχερώς. Τότε η Τροιζήνα, μαζί με όλη την Πελοπόννησο, τέθηκε κάτω από την κυριαρχία του Αντίγονου, και του Άρατου, με μορφή φιλίας.

Το 191π.Χ. τον Άρατο διαδέχθηκε ο Φιλοποίμην, ύστερα ήρθε ο Μεναλκίδας, και τέλος ο Μεγαλοπολίτης Διαίος.

Το 147 π.Χ., ύστερα από αίτημα των Σπαρτιατών, ήρθαν οι Ρωμαίοι με τον σκληρό Λεύκιο Μόμιο, διέλυσαν την Αχαϊκή Συμπολιτεία, υποδούλωσαν και κατέστρεψαν τις πόλεις της Πελοποννήσου.

Αναδημοσίευση από: www.koutouzis.gr/trizina-arxaioi