Καλωσόρισμα Ο Σύλλογος Το Διοικητικό Συμβούλιο Τα Ιδρυτικά Μέλη Επικοινωνία  
 
Τα Νέα μας
Εκθέσεις
Εκδηλώσεις
Τα Φουρνιάδεια
Πολιτιστικές βραδιές
Εκδρομές του Συλλόγου
Το Blog του Συλλόγου
Η Τροιζήνα σήμερα
Πώς θα έρθετε στην Τροιζήνα
Τα Μοναστήρια της Τροιζήνας
Οι Εκκλησίες της Τροιζήνας
Ο Ναός της Παναγίας της Επισκοπής
Τοποθεσία - Χλωρίδα - Πανίδα
Η νεότερη διαδρομή της Τροιζήνας
Η Γ' Εθνοσυνέλευση το 1827
Η μυθολογία της Τροιζήνας
Η ιστορία της Τροιζήνας
Οι αρχαιότητες της Τροιζήνας
Το Διαβολογέφυρο
Φωτογραφίες
Google map
Βιντεοπαρουσίαση
Χρήσιμα τηλέφωνα
 
Παράγοντες & Φορείς που
συμπαραστέκονται στην προσπάθειά μας
 
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος
"Ο ΘΗΣΕΑΣ"
 
 
Για τη δημιουργία της ιστοσελίδας
συνεργαστήκαμε με το
http://troizina.blogspot.com
 
Πολλά από τα στοιχεία της ιστοσελίδας
προέρχονται από το
http://www.koutouzis.gr/

Τα Φουρνιάδεια

 
Τα Φουρνιάδεια 2011 διοργανώθηκαν από την Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατά και από τον Μορφωτικό Σύλλογο Καλλονής, την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 στην Τροιζήνα.

Στην αρχή επιτελέστηκε τρισάγιο εις μνήμην του Χρήστου Φουρνιάδη στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου.

Στη συνέχεια ακολούθησε ποδηλατικός αγώνας με αφετηρία το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου και τερματισμό στην πλατεία της Τροιζήνας.

Τέλος, παρουσίαση σχετικά με τη ζωή και το έργο του Χρήστου Φουρνιάδη με ομιλία και προβολή slides, με ομιλίτρια την αρχαιολόγο κ. Κονσολάκη Γιαννοπούλου Ελένη.

 
Χρήστος Φουρνιάδης


Ο Χρήστος Φουρνιάδης γεννήθηκε στην Κερασούντα της Μικράς Ασίας  το έτος 1898. Καθηγητής των Γαλλικών και διαπρεπής  ιστοριοδίφης ήρθε στον Πόρο από την Νίκαια, όπου υπηρετούσε μέχρι τότε, το 1957 αποσπασμένος καθηγητής στο γυμνάσιο.

Άνθρωπος με πληθωρική προσωπικότητα και φανατικός υπερασπιστής των ηθικών αξιών δεν έμενε απαθής στα κακώς κείμενα και συνεπαρμένος κυριολεκτικά από τις αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής , ανέλαβε μόνος του πριν από σαράντα περίπου χρόνια το βαρύ έργο της διάσωσης των αρχαιοτήτων της Τροιζήνας , κάνοντας αυτό που δεν είχε κάνει μέχρι τότε το επίσημο κράτος.

Το φιλικό και πρόσφορο έδαφος που βρίσκει στο Πόρο και η διαπίστωση της πλήρους εγκατάλειψης των αρχαιοτήτων της Τροιζήνας καθώς και της απραξίας της αρχαιολογικής Υπηρεσίας τον οδηγούν στο να αρχίσει να περισυλλέγει με δική του πρωτοβουλία τα διάσπαρτα αρχαία και να τα συγκεντρώνει στο Δημοτικό Γραφείο του Πόρου. Με πολυήμερες αναβάσεις και περιηγήσεις στην χωρά του Θησέα, προς την ερειπωμένη εκκλησία του Αγ. Νικολάου, το βυζαντινό κάστρο στην οροσειρά Αδέρες με θέα πάντα στην μαγευτική ομορφιά του Σαρωνικού καταφέρνει να φέρει στο φως και να "αναστήσει" μεταξύ άλλων το αρχαίο υδραγωγείο της Τροιζηνας, τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησιάς των Αγ. Αποστόλων και τρεις μαρμάρινους κίονες ιωνικού ρυθμού, ένα πολύ μικρό δείγμα του αρχαιολογικού πλούτου της Τροιζήνας όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος.

Όπως αφηγείται ο κ. Βασίλης Μπουτσιφάκος, «όταν ο  Φουρνιάδης  πήγαινε  στο Δαμαλά με το λεωφορείο, τα παιδιά άφηναν όλα  το παιχνίδι  και μαζεύονταν να τον   οδηγήσουν στα  αρχαία. Καβάλα σε ένα γαϊδουράκι  κάνανε τον αείμνηστο Φουρνιάδη, με το χρυσό μπαστούνι, γύρο στα αρχαία για το δίφραγκο. Θυμάται  στη θέση ΣΩΤΗΡΑ, ήταν μια μεγάλη πέτρα (εννοεί το ψήφισμα για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας). Εκεί συναντήσανε και το γέρο Τίτιρη, και εκεί του είπε για αυτά τα ακαταλαβίστικα γράμματα μιας πλάκας που είχε σπίτι του  σαν σκαλοπάτι ».

Μέσα στο 1958 ο Φουρνιάδης έχει ήδη προχωρήσει μόνος του στην ίδρυση μιας Αρχαιολογικής Συλλογής στον Πόρο και συντάσσει ο ίδιος τον πρώτο κατάλογο του "Μουσείου Πόρου" όπως ονόμαζε ο Φουρνιάδης την συλλογή αυτή.

Η σωματική κούραση, η κλονισμένη υγεία του και τα μεγάλα και αμέτρητα εμπόδια και δυσκολίες που συναντά στην προσπάθεια του δεν πτοούν τον Φουρνιάδη που με ακλόνητο ψυχικό σθένος συνεχίζει την πληθωρική αρχαιολογική του δραστηριότητα φέρνοντας σε αμηχανία την αρχαιολογική υπηρεσία . Με όπλο την σφραγίδα του Συλλόγου αρχαιόφιλων Τροιζήνας και με την ιδιότητα του πρόεδρου του συλλόγου αυτού δεν σταματά να ασχολείται με την προστασία των αρχαίων μνημείων. Με εγκυκλίους και επιστολές προς τον τότε διευθυντή αρχαιοτήτων και την κυβέρνηση μάχεται μεταξύ άλλων για την παραμονή των αρχαίων στον τόπο τους, για την επίσπευση ανέγερσης μουσείου στον Πόρο, την ανέγερση μουσείου Τροιζηνας, την έναρξη ανασκαφών στην Τροιζήνα και την καταγραφή όλων των ερειπωμένων χριστιανικών ναών από βυζαντινολόγο….

Όταν ο Χρήστος Φουρνιάδης κατάλαβε ότι ερχόταν το τέλος της ζωής του, κάλεσε τον καθηγητή  της Θεολογίας στο Λύκειο Πόρου κ. Απόστολο Παινεσάκη  και του ανέθεσε να διαμοιράσει  την πλούσια βιβλιοθήκη του  στο Γυμνάσιο  και το Λύκειο Πόρου καθώς και την υπόλοιπη μικρή προσωπική του περιουσία. Ζητά να συναντήσει τον έφορο Αρχαιοτήτων  στο δωμάτιο του νοσοκομείου και δείχνει πως ακόμα και ετοιμοθάνατος γνωρίζει και ενδιαφέρεται για την πρόοδο ανέγερσης του μουσείου. Στις άοκνες προσπάθειες του Φουρνιάδη οφείλεται  λοιπόν η δημιουργία  του Αρχαιολογικού Μουσείου  του Πόρου.

Ο Φουρνιάδης ιδανικός και άξιος εραστής της αρχαιολογίας έμεινε άγαμος και δεν απέκτησε παιδιά, ως δάσκαλος όμως γαλούχησε γενιές μαθητών οδηγώντας τους στα αρχαία μονοπάτια . Σήμερα αναπαύεται ανάμεσα στις αρχαιότητες της Τροιζήνας διπλά στο μεταβυζαντινό  εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου.

Ο Φουρνιάδης αγάπησε τόσο πολύ την Τροιζήνα, ώστε άφησε στην Κοινότητα 125.000 δρχ.,
έπιπλα και κατόπιν επιθυμίας του ετάφη στην Τροιζήνα, στο ξωκκλήσι
του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Αναδημοσίευση από: www.koutouzis.gr/