Καλωσόρισμα Ο Σύλλογος Το Διοικητικό Συμβούλιο Τα Ιδρυτικά Μέλη Επικοινωνία  
 
Τα Νέα μας
Εκθέσεις
Εκδηλώσεις
Τα Φουρνιάδεια
Πολιτιστικές βραδιές
Εκδρομές του Συλλόγου
Το Blog του Συλλόγου
Η Τροιζήνα σήμερα
Πώς θα έρθετε στην Τροιζήνα
Τα Μοναστήρια της Τροιζήνας
Οι Εκκλησίες της Τροιζήνας
Ο Ναός της Παναγίας της Επισκοπής
Τοποθεσία - Χλωρίδα - Πανίδα
Η νεότερη διαδρομή της Τροιζήνας
Η Γ' Εθνοσυνέλευση το 1827
Η μυθολογία της Τροιζήνας
Η ιστορία της Τροιζήνας
Οι αρχαιότητες της Τροιζήνας
Το Διαβολογέφυρο
Φωτογραφίες
Google map
Βιντεοπαρουσίαση
Χρήσιμα τηλέφωνα
 
Παράγοντες & Φορείς που
συμπαραστέκονται στην προσπάθειά μας
 
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος
"Ο ΘΗΣΕΑΣ"
 
 
Για τη δημιουργία της ιστοσελίδας
συνεργαστήκαμε με το
http://troizina.blogspot.com
 
Πολλά από τα στοιχεία της ιστοσελίδας
προέρχονται από το
http://www.koutouzis.gr/

Οι Εκκλησίες της Τροιζήνας

Ο Άγιος Ιωάννης

Highslide JSΟ Ναός βρίσκεται στο ύψωμα του χωριού και αποτελεί τον Ναό της Ενορίας του χωριού. Φθάνει κάποιος σε αυτόν, ή από τον κεντρικό δρόμο, από τα σκαλάκια, ή με το αυτοκίνητο του μέχρι ένα ορισμένο σημείο, από ένα παράδρομο, που ξεκινά από την είσοδο του χωριού και καταλήγει λίγο πιο κάτω από την Εκκλησία.

Η ακριβής χρονολογία κτίσεως του Ναού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα όμως με την προφορική παράδοση πρέπει να χτίστηκε στη θέση αυτή, ναϊδριο προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου κατά το 13ο αιώνα από τον Επίσκοπο Δαμαλών Χρυσόστομο. Τον 17ο αιώνα ανακαινίστηκε και το 1952 επεκτάθηκε με χρήματα που έστειλαν από την Αμερική, Τροιζήνιοι. Εφημέριος σήμερα είναι ο πατέρας Μιχαήλ Μανολέσκου που αντικατέστησε τον πατέρα Θεόδωρο Τσουκάτο.

Ο Άγιος Λεωνίδης

Highslide JSΧτίστηκε δίπλα από την πλατεία του χωριού σε οικόπεδο που δώρισε ο Θεόδωρος Α. Παπαγεωργίου. Θεμελιώθηκε την 8 Μαΐου 1997 και λειτούργησε την 21 Απριλίου 1998, με δαπάνη πιστών, μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες του πατέρα Θεόδωρου. Τσουκάτου.

Έχει διαστάσεις 7Χ5 m και στις πλευρές του ναού - εξωτερικά - εντοιχίστηκαν "πέτρες" από τους πρώτους χριστιανικούς ναούς της Τύνιδας, της Αφρικής, του Αγίου Όρους ...

Ναίδριο του Αγίου Λεωνίδη [249-251 μ.Χ.], εξέχοντος κληρικού, υπάρχει και στη διασταύρωση των δρόμων Δρυόπης - Επιδαύρου. Λέγεται ότι εκεί ήταν είναι ο τόπος που μαρτύρησε στα πρώτα Χριστιανικά χρόνια.

Ο Άγιος Λεωνίδης συνελήφθη από τους Ρωμαίους κατά τις εορτές του Πάσχα στην Τροιζήνα μαζί με τις χριστιανές Χάρισσα, Νίκη, Γαλήνη, Καλλίδα, Νουνεχία, Βασίλισσα, Θεοδώρα, την ώρα που δίδασκαν τον Χριστιανισμό. Όλοι απεστάλησαν στην Κόρινθο, στον ηγεμόνα Βενούστο, εκπρόσωπο του αυτοκράτορα Δεκίου.
Βλέποντας ο ηγεμόνας τον Λεωνίδη, ασάλευτο στην πίστη του Χριστού, τον παρέδωσε να κρεμαστεί, αφού βασανιστεί με ξεσμούς και σχισμούς της σάρκας του. Μετά από φρικτούς βασανισμούς οδηγήθηκε μαζί με τις 7 γυναίκες σε πλοιάριο, από το οποίο οι Ρωμαίοι, αφού τους έδεσαν πέτρες στο λαιμό, τους έριξαν στη θάλασσα και πνίγηκαν, το Μεγάλο Σάββατο. Το σκήνωμά του Αγίου εκβράστηκε στο Λεωνίδιο Κυνουρίας, γι αυτό η πόλη πήρε το όνομά του. Η μνήμη τους γιορτάζεται στις 16 Απριλίου και είναι ο τοπικός Αγιος της Τροιζήνας.

Ο Άγιος Δημήτριος

Highslide JSΕίναι ο Ναός του παλιού Μοναστηριού του Αγίου Δημητρίου, που ιδρύθηκε το 1455, δυο χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης, για τη διατήρηση και διάσωση του Χριστιανισμού. Πράγματι ο στόχος επιτεύχθηκε και το Μοναστήρι "επανδρώθηκε" σημαντικά και κάποιες εποχές είχε ακόμη και 100 μοναχούς.

Στα χρόνια του '21, το μοναστήρι ήταν τόπος συνάντησης φιλικών και αγωνιστών. Στην συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Ο Ναός είναι διατηρητέος, μεταβυζαντινό κτίσμα με πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες. Φθείρεται από το χρόνο καθ ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν επιτρέπει επεμβάσεις. Το 2003 με δαπάνες της Ευαγγελίας Α. Χατζημελέτη από τον Πόρο, φωταγωγήθηκε ο εξωτερικός χώρος του Ναού και μετά από επίμονες προσπάθειες του εφημέριου Θεόδωρου Τσουκάτου διανοίχτηκε αμαξιτός δρόμος και έγινε δενδροφύτευση των πρανών.

Άγιος Ιωάννης ο Αποκεφαλισθείς

Στο νοτιοδυτικό άκρο του παρεκκλησίου υπάρχει παράθυρο που κατά την ημέρα της μνήμης του στις 29 Αυγούστου, οι προσκυνητές περνάνε τα παιδιά τους τρεις φορές και αφήνουνε τα εσώρουχα τους. Λατρευτικό έθιμο από την εποχή που η ελονοσία μάστιζε την περιοχή κατά το 1800 και πιο πριν.

Στον περίβολο του Ναού του Αγίου Ιωάννου είναι θαμμένοι ο καθηγητής των Γαλλικών Χρήστος Φουρνιάδης (1898/1968) που ανέδειξε τις αρχαιότητες της Τροιζήνας και άφησε την περιουσία του στην Τροιζήνα, καθώς και ο ιερέας Γεώργιος Βασιλάκης, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί εκεί .

Άλλοι Ναοί που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Τροιζήνας είναι:

1.) Ο Άγιος Γεώργιος, που βρίσκεται στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου και ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε στη δεκαετία του 1970.

2.) Η Ευαγγελίστρια, που βρίσκεται στο Βίδι και ανακαινίστηκε το 1868 από τους Γεώργιο και Θεανώ Καλαφάτη. Πρόσφατα με ενέργειες του πατέρα Θεόδωρου Τσουκάτου έγινε νέα ανακαίνιση.

3.) Η Κοίμηση της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Βίδι, είναι ο Ναός της διαλυθείσης, το 1834, Μονής του Βιδίου. Ανακαινίστηκε εκ θεμελίων τη δεκαετία του 1970 με πρωτοβουλία του πατέρα Θεόδωρου Τσουκάτου.

4.) Ο Άγιος Νικόλαος, Ναός του Κοιμητηρίου, κτίσμα του 16ου αιώνα. Ανακαινίστηκε εκ θεμελίων το 1979 με δαπάνη των Νικολάου και Αικατερίνης Νάκη - το γένος Βασιλάκη.

5.) Ο Άγιος Γεώργιος, που βρίσκεται στα περιβόλια της περιοχής, κοντά στο βράχο του Θησέα.

6.) Το Ναϊδριο Αγίου Στυλιανού, Νίκωνος και Αλυπίου που θεμελιώθηκε την 8 Ιουλίου 1974, στο κτήμα των Δημητρίου και Θεοδώρας Κρίκωνα, χτίστηκε με δαπάνη τους και δωρίθηκε στην ενορία του Αγίου Ιωάννη.

7.) Ο Προφήτης Ηλίας, που βρίσκεται στην περιοχή της Κοκκινιάς και χτίστηκε το 1993 από τον Αριστείδη Ηλία Κατσιάβελα και δωρίθηκε στην ενορία.

8.) Ο Άγιος Αθανάσιος. που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού, αρκετά ψηλά. Κατά την παράδοση χτίστηκε το 1857, όταν την περιοχή της Ερμιονίδας μάστιζε η πανώλη. Το 1990 ανακαινίσθηκε με φροντίδα του πατέρα Θεόδωρου Τσουκάτου.

9.) Η Γέννηση της Θεοτόκου, που βρίσκεται πάνω από την Τροιζήνα και χτίστηκε από τη δασκάλα Αικατερίνη Ρουμπή και τους μαθητές της το 1925. Το 1995 ανακαινίστηκε εκ θεμελίων με άοκνες προσπάθειες του πατέρα Θεόδωρου Τσουκάτου και προσφορές ενοριτών.

10.) Ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που βρίσκεται ανατολικά του χωριού και χτίστηκε το 1900 από τους επιστρέψαντες από τον ατυχή πόλεμο του 1897. Ανακαινίστηκε το 1990 και το 2003 με ενέργειες του πατέρα Θεόδωρου Τσουκάτου και προσφορές ενοριτών.

11.) Ο Άγιος Παντελεήμων, που βρίσκεται κοντά στη Μονή Κεχαριτωμένης., κτίσμα του 1870.

12.) Ο Άγιος Φανούριος, που βρίσκεται στο ΒΔ άκρο του κτήματος του Χρυσοστόμου Δ. Παπουτσή και θεμελιώθηκε την 1 Ιουνίου 1993 και λειτούργησε στις 27 Αυγουστου1993. Χτίστηκε με δαπάνη του και με την επιθυμία να ταφεί εκεί, κάτι που έγινε στις 8 Οκτωβριου2003. Έχει δωριθεί στην Ενορία.

13.) Ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου, της Αγία Κυριακής και του Αγίου Εφραίμ του Νέου, ο οποίος χτίστηκε με δαπάνη του Ευθυμίου Καρφίτσα, το 2002 και δωρίθηκε στην ενορία.

14.) Στην περιοχή της ενορίας ανήκουν και τα ξωκλήσια των Αγίου Σπυρίδωνος, Αγίου Γερασίμου και Αγίου Γεωργίου.

Highslide JS
Άγιος Ιωάννης
Highslide JS
Άγιος Γεώργιος
Highslide JS
Κοίμηση της Θεοτόκου
     
Ο Ναός του Αγίου Παντελεήμονα κοντά στη Μονή της Κεχαριτωμένης

             

Αναδημοσίευση από: www.koutouzis.gr/naoi-enories